ماهنامه پردازش – فشار براي حرکت به سمت آيندهاي پايدارتر، نيازمند مواد معدني کليدي براي ساخت زيرساختارهاي اقتصاد سبز است. البته، آمريکا به شدت وابسته به واردات معدني غيرسوختي است که باعث آسيبپذيريهاي بالقوه در زنجيره عرضه اين کشور شده است.
بهطور مشخص، دولت آمريکا ۱۰۰ درصد وابسته به واردات حداقل ۱۲ ماده معدني کليدي است و چين اصليترين منبع واردات بسياري از اين مواد و همچنين ديگر مواد معدني کليدي و مهم است.
تصوير گرافيکي فوق از دادههاي پيمايش زمينشناسي آمريکا (USGS) براي ترسيم وابستگي آمريکا به واردات ۳۰ ماده معدني کليدي غيرسوختي همراه با کشورهايي که آمريکا واردات مواد معدني خود را اساساً از آنها انجام ميدهد، استفاده کرده است.
وابستگي وارداتي آمريکا به تفکيک مواد معدني
درحاليکه آمريکا بخش مهمي از مواد معدني مورد نياز خود را به صورت داخلي استخراج و فرآوري مينمايد اما در سال ۲۰۲۲، واردات همچنان بيش از نيمي از مصرف ۵۱ ماده معدني غيرسوختي اين کشور را تشکيل ميداد. پيمايش زمينشناسي آمريکا وابستگي خالص وارداتي آمريکا را به عنوان درصدي از مصرف مشهود اين کشور محاسبه کرده که نشان ميدهد چه ميزان از تقاضاي آمريکا به هر يک از اين مواد معدني از طريق واردات مرتفع ميگردد.
از بين اکثر مواد معدني مهم مدنظر اين پيمايش، آمريکا وابستگي ۹۵ درصدي يا حتي بيشتر به ۱۳ ماده مختلف دارد و چين منبع اصلي واردات بالغبر نيمي از اين مواد است.
اينها عبارتند از مواد کمیاب در خاک (گروهي از تقريباً ۱۵ فلز سنگين غيرقابل تمايز با خواص مشابه) که در فناوري، آهنرباهاي پٌرقدرت، لوازم الکترونیکی و صنعت الزامی هستند و همچنین گرافیت طبیعی که در باتریهای لیتیومـیونی یافت میشود.
این مواد همگی در فهرست مواد معدنی کلیدی دولت آمریکا قرار دارند که مجموعاً شامل ۵۰ ماده معدنی است و آمریکا وابستگی ۵۰ درصدی و حتی بیشتر به ۴۳ مورد از این مواد معدنی دارد.
برخی مواد معدنی دیگر در فهرست رسمی که آمریکا وابستگی ۱۰۰ درصدی به واردات آنها دارد عبارتند از آرسنیک، فلورسپار، ایندیم، منگنز، نیوبیم و تانتالیوم که کاربردهای مختلفی دارند همانند تولید انواع آلیاژها و نیمهرساناها و همچنین تولید قطعات الکترونیکی مانند صفحه نمایشهای السیدی و خازنها.
محدودیتهای گالیوم و ژرمانیوم چین
وابستگی آمریکا به واردات مواد معدنی مختلف منجر به چالشی جدید شده که ناشی از محدودیتهای اعلام شده صادراتی چین در قبال گالیوم و ژرمانیوم است که از اول اوت ۲۰۲۳ به اجرا درآمدهاند. آمریکا وابستگی ۱۰۰ درصدی به واردات گالیوم و وابستگی ۵۰ درصدی به واردات ژرمانیوم دارد.
این محدودیتها به عنوان تلافی تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا بر چین تلقی میشوند که صادرات تراشه و تجهیزات تولید تراشه این کشور را محدود ساختهاند.
هم گالیوم و هم ژرمانیوم در تولید ترانزیستورها و نیمهرساناها و همچنین صفحات و سلولهای خورشیدی استفاده میشوند و این محدودیتهای صادراتی نمایانگر فشاری مضاعف بر زنجیره عرضه فناوریهای مختلف آمریکا هستند که چراغهای LED و سیستمهای فیبر نوری مورد استفاده برای انتقال پر سرعت دادهها را شامل میشوند.
همچنین، این محدودیتها بر اتحادیه اروپا نیز اثر گذاشتهاند که ۷۱ درصد گالیوم و ۴۵ درصد ژرمانیوم خود را از چین وارد میکند. نکته مهم دیگر، استیلای جهانی چین بر تولید و فرآوری بسیاری مواد معدنی کلیدی است.
اعلام این محدودیتها مؤید اهمیت کاهش وابستگی واردات و تنوعسازی زنجیرههای عرضه مواد معدنی و فناوریهای کلیدی برای آمریکا و دیگر کشورها است.