تحلیل دینامیک از وضعیت فعلى و آینده صنایع فولاد در جهان (قسمت اول)
(ترجمه: محمدحسین نشاطی)
خلاصه اجرایی
روند منفیمشاهدهشده در بازار فولاد در نیمه اول سال ۲۰۲۳، درحالیکه حادتر میشود، تداوم دارد. پیامدهای شدید جنگ در اوکراین و بدتر شدن چشمانداز کلی اقتصادی همچنان تاثیر منفی بر مصرف ظاهری فولاد در سهماهه سوم سال داشت. پساز یک رکود قابلتوجه (۸٫۳- درصد) در سال ۲۰۲۲، تداوم عوامل نزولی از قبیل درگیریهای جاری، عدماطمینان در مورد قیمتهای انرژی و تورم بالا – هرچند در حال کاهش – همراه با بدتر شدن چشمانداز اقتصادی، مجدداً در سال ۲۰۲۳ شروع به تأثیر منفی بر مصرف ظاهری فولاد کرد، که پیشبینی برای آنها انقباض شدیدتری (۶٫۳- درصد) در مقایسه با چشمانداز قبلی (۵٫۲- درصد) را نشان میدهد. این چهارمین رکود سالانه در پنج سال گذشته است.
این روند نزولی بهنظر میرسد بر ترمیم پیشبینیشده برای امسال نیز تأثیر بگذارد. در سال ۲۰۲۴، مشروط به تحولات مطلوبتر در چشمانداز صنعتی و افزایش تقاضای فولاد، پیشبینی میشود که مصرف ظاهری فولاد با نرخ کمتری نسبت به تخمین قبلی (۵٫۶+ درصد، قبلا ۷٫۶ + درصد) بهبود یابد.
تحول کلی تقاضای فولاد در معرضعدمقطعیت بسیار بالایی قرار دارد. پیش از سهماهه اول سال ۲۰۲۴ بهبودهای سهماهه در مصرف ظاهری فولاد پیشبینی نمیشود.
دید کلی بازار فولاد اتحادیه اروپا (EU)
در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳، مصرف ظاهری فولاد برای ششمین سهماهه متوالی (با افت ۳٫۹- درصد) پس از ۸- درصد در سهماهه قبل کاهش یافت.حجم کل به ۳۰٫۴ میلیون تن تقلیل پیدا کرد که سومین پایینترین سطح از زمان شیوع همهگیری ویروس کرونا در سهماهه دوم سال ۲۰۲۰ است. رکود فعلی در مصرف ظاهری فولاد اتحادیه اروپا در سهماهه دوم ۲۰۲۲ بهدلیل اختلالات مرتبط با جنگ،افزایش بیسابقه قیمت انرژی و هزینههای تولید شروع شد. شرایط تقاضا از نیمه دوم سال ۲۰۲۲ بهطور قابلتوجهی در حال بدتر شدن بوده است و انتظار میرود این چرخه منفی حداقل تا سهماهه چهارم سال ۲۰۲۳ در نتیجه رشد نااطمینانی اقتصاد جهانی، نرخهای بهره بالا و ضعف کلی تولید ادامه داشته باشد.
محمولههای داخلی همچنانبازتاب تقاضای ضعیف بود و برای ششمین بار متوالی در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳ کاهش یافت (۲٫۹- درصد)، گرچه با سرعت کمتری نسبت به سهماهه دوم (۷٫۱- درصد). در سال ۲۰۲۱، پس از افت شدید سال ۲۰۲۰ (۹٫۶- درصد) و عملکرد منفی سال ۲۰۱۹ (۴٫۲- درصد)، محمولهها بهطور قابلتوجهی (۱۱٫۹+درصد) بهبود یافت.در نتیجه تحولات نامطلوب در دو سهماهه آخر سال ۲۰۲۲، در کل آن سال محمولههای داخلی بهطور قابلتوجهی تقلیل پیدا کرد (۹٫۱- درصد).
واردات به EU شامل محصولات نیمهتمام پس از کاهش مشاهدهشده در سهماهه قبل (۱۰٫۲- درصد)، در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳ بدون تغییر باقی ماند. اما، باید به این نکته اشاره کرد که کاهش واردات ثبتشده در سهماهههای قبل اساساً بازتابی از شرایط ضعیف تقاضا است. بنابراین، سهم واردات از مصرف ظاهری حتی در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳ (۲۷ درصد) از نظر تاریخی به میزان قابلتوجهی بالا باقی مانده است.
بخشهای مصرفکننده فولاد در اتحادیه اروپا در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳،برای اولین بارشاخص تولید صنعتی وزنی فولاد (SWIP) پس از افزایش ناچیز (۰٫۴+ درصد) در سهماهه دوم سال ۲۰۲۳، به محدوده منفی (۰٫۳- درصد) رفت. تا آن زمان، تولید بخشهای مصرفکننده فولاد در EU همچنان به رشد خود ادامه داده و با وجود تأثیر طولانی جنگ روسیه و اوکراین، ضعف کلی تولید و تنشهای ژئوپلیتیک جهانی همراه با قیمتهای بالاتر از حد متوسط انرژی، تابآوری غیرمنتظرهای را نشان میدهند.
آخرین تحولاتشاخص SWIP ترکیبی از تداوم رکود در بخشهای ساختوساز، مهندسی مکانیک، لوازم خانگی و محصولات فلزی بود که تنها بخشی از آن با تداوم رشد خودرو جبران شد. بخش ساختوساز در سهماهه سوم سال ۲۰۲۲ وارد رکود شد و در سهماهه سوم ۲۰۲۳ شاهد پنجمین افت سهماهه متوالی (۱٫۲- درصد، پس از ۳٫۴- درصد) بود. انتظار میرود روند رکودی آن ادامه یابد.روند مثبت SWIP که پس از همهگیری ویروس کووید آغاز شد، باوجود افزایش شدید قیمتهای انرژی که بر هزینههای تولید، کمبود قطعات و تولید پایینتر تأثیر گذاشت عوارضی بر کل فعالیتهای تولید در بخشهای مصرفکننده فولاد در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ داشت وتا سهماهه دوم سال ۲۰۲۳ ادامه یافت.
بدتر شدن چشمانداز اقتصادی و صنعتی در EU – بهویژه بهدلیل تورم بالا و متعاقب آن افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا (ECB) – تاکنون تأثیر محدودی بر تولید بخشهای مصرفکننده فولاد داشته است. بخش ساختوساز، که ۳۵ درصد از مصرف فولاد در EU را تشکیل میدهد، تنها استثنا قابلتوجه بود.
نتیجهگیری
تأثیرگذاری نااطمینانی اقتصادی جاری بر رشد بازار فولاد در سهماهههای آینده ادامه مییابد:
۱٫ باوجود اینکه صنعت EU تا سهماهه دوم سال ۲۰۲۳ کاملاً تابآور بوده است، بهنظر میرسد باقیمانده سال ۲۰۲۳ با بدتر شدن ترکیبی از نااطمینانیدر قیمت انرژی، تقاضای ضعیف، تورم، تنشهای ژئوپلیتیکی و چالشهای اقتصادی ناشی از نرخهای بهره بالا باشد.
۲٫ درحالیکه رشدتولید در سال ۲۰۲۲ بیش از حد انتظار (۳+ درصد) بود، پیشبینی میشود که رشد SWIP برای سال ۲۰۲۳ کاهش یافته باشد (۰٫۷+ درصد، اندکی کمتر از برآورد قبلی، ۰٫۶+ درصد)، البته با تفاوتهای گسترده در بین اقتصادهای EU و بخشهای صنعتی.
۳٫ پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۴،سرعت رشد بخشهای مصرفکننده فولاد کاهش بیشتری داشته باشد (۰٫۲+ درصد، بازنگریشده کاهشی از ۰٫۴+ درصد)، عمدتاً بهدلیل دومین رکود متوالی در بخش ساختوساز، قبل از افزایش ملایم (۱٫۵+ درصد) در سال ۲۰۲۵٫